Zweigelt

Zweigelt

Oostenrijks bekendste en meest aangeplante rode druivenras Zweigelt, bestaat eigenlijk pas sinds de jaren 20 van de vorige eeuw. In die tijd is de druif gekruist door Dr. Fritz Zweigelt. Het is een kruising tussen de in Oostenrijk veel voorkomende druivenrassen Blaufränkisch en Sankt Laurent. De druif kreeg echter pas na de Tweede Wereldoorlog bekendheid doordat de bekende wijnbouwer Lenz Mooser het ras op grote schaal aanplantte en aanraadde aan zijn collegas. Fritz Zweigelt was een Nazi sypathisant en om die reden wordt er al een tijdje gezocht naar een nieuwe naam voor de druif, tot op heden is daar echter nog niks concreets uit voortgekomen...

Zweigelt (ook wel Blauer Zweigelt genoemd) wordt in elk wijnbouwgebied in Oostenrijk verbouwd en vindt overal wel een gunstige plek om te gedijen. Tegenwoordig is het met bijna 6.200 hectare dan ook het meest aangeplante rode druivenras van Oostenrijk. Het ras stelt weinig eisen aan de bodem maar vereist relatief veel snoeiwerk en opbrengstregulatie vanwege de hoge vruchtbaarheid.

De wijnen van de Zweigelt kenmerken zich door krachtige tannines en varieren van jong te drinken, op RVS uitgebouwde wijnen tot stevige krachtpatsers gerijpt op barriques. Ze bevatten vaak aromas van peper, kaneel en rood fruit (kersen) en worden ook veel gebruikt in cuvées.

Een glas Zweigelt combineert natuurlijk goed met gegrild vlees of worst, maar past zeker ook bij de vegetarische keuken. Vooral in combinatie met paddestoelen komt de Zweigelt goed tot zijn recht. En trek de volgende keer bij vette vis als forel of (gerookte) zalm eens een lekker flesje jonge zweigelt zonder houtrijping open en je zult merken dat hij ook uitstekend samen gaat met vis!

Terug naar blog

Bestsellers

Ontdek onze best verkopende wijnen en geniet thuis van het lekkerste dat Oostenrijk te bieden heeft.

1 van 5