vulkanland_steiermark

Vulkanland Steiermark

Vulkanische hellingen & aromatische wijnen

Dit prachtige wijnbouwgebied, met unieke liggingen op de hellingen van reeds lang uitgedoofde vulkanen, behoort zonder twijfel tot de allermooiste gebieden van Oostenrijk.

Eeuwenlang was het Vulkanland een fel omstreden grensgebied, iets wat je vandaag de dag nog kunt terugzien aan de vele burchten en kastelen op de indrukwekkend hoge rotsen. In Vulkanland is een groot aantal druivenrassen te vinden, voornamelijk witte. De belangrijkste zijn: Welschriesling, Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller, Morillon (Chardonnay) Grauburgunder en Weißburgunder (Pinot Gris en Pinot Blanc) en Traminer. Rode wijnen uit Vulkanland zijn meestal van Zweigelt gemaakt, maar ook van Blauer Wildbacher, zoals de in Oostenrijk geliefde roséwijn Schilcher.

De warme bodems waarop de wijngaarden liggen vertonen een sterke afwisseling tussen kalk- en kalkhoudende ondergrond, zand- en kleiachtige uitgangsmaterialen of grind- en vulkanische afzettingen evenals verweerde leisteen en gneis. In combinatie met het milde klimaat zorgt dit voor een fijne, minerale kruidigheid in de wijnen.

Het Vulkanland is door zijn prachtige natuur een van de meest toeristische gebieden in Oostenrijk. Maar liefst 4 Weinstraßen leidden je door het charmante heuvellandschap en langs schilderachtige wijndorpen als St. Anna am Aigen, Feldbach, Straden, Kapfenstein en Bad Radkersburg.

Een begrip in deze regionen is de zogenaamde Buschenschank; een eenvoudige eetgelegenheid waar je lokale wijn en ongecompliceerde gerechten kunt proberen. Je zit bij een Buschenschank vaak midden in de wijngaard, dé perfecte plek om lekker ontspannen te lunchen en van de lokale wijn/spijs combinaties te proeven. 

Maar de wijnen uit Vulkanland passen gelukkig niet alleen goed bij lokale gerechten. De Sauvignon Blancs zijn uitstekende begeleiders van (lichte) visgerechten, groenteschotels en salades, zijn heerlijk bij de asperges en bij romige pastagerechten. De wijnen van Grauburgunder passen goed bij stevigere visgerechten of zeevruchten en probeer de volgende keer bij pittig eten eens een lekkere Traminer; met zijn restzoetje een perfecte combi met de Aziatische keuken.

Fotos: ÖWM
Terug naar blog

Bestsellers

Ontdek onze best verkopende wijnen en geniet thuis van het lekkerste dat Oostenrijk te bieden heeft.

1 van 5