Oostenrijks meest bekende druif en witte wijn; Grüner Veltliner.
Deze druivensoort is in Niederösterreich ontstaan door een natuurlijke kruising tussen Traminer en St. Georgen. De Grüner Veltliner is niet verwand aan de Roter en Frühroter Veltliner.
Met ruim 14.500 hectare beslaat de Grüner Veltliner 32,5% van het totaal oppervlak aan aangeplante druivensoorten en is daarme de meest aangeplante en belangrijkste druif in Oostenrijk. Vooral in het wijnbouwgebied Niederösterreich (NÖ) vind je heel veel Grüner Veltliner; 91% van het totaal is daar aangeplant. Geen toeval want deze druif gedijt heel goed op diepe Lössbodems en houdt van een vochtig klimaat, twee dingen waar NÖ om bekend staat. Binnen NÖ vind je verreweg de meeste aanplant in het specifieke wijnbouwgebied Weinviertel.
Het is een wijn die elke keer weer totaal anders en verrassend uit de hoek kan komen. Grüner Veltliner wijnen varieren van lichte, fris zure droge witte wijnen tot volle Reserve wijnen en tot de zoete Prädikatsweine. De droge wijnen kenmerken zich doorgaans door het typische ‘pepertje’ (In Oostenrijk pfefferl genoemd) in de afdronk. Tevens kom je vaak aromas van appel, citrus en steenfruit tegen.
De wijnen zijn uiteraard zeer goed te combineren met gerechten uit de oostenrijkse keuken zoals bijv. Wiener Schnitzel en de ‘Heurigenplatte’ (een soort borrelplank plank met ham, worst en kaas, mierikswortel en groene pepers) en maar ook met (vis)gerechten uit de mediterrane keuken. Ook is het een perfecte ibegeleider van een lekkere kaasfondue. De zwaardere, vollere Reserve wijnen passen weer goed bij de Aziatische keuken en wat pittigere gerechten.