wijngoed zens in mailberg weinviertel

Wijngoed Zens

Wijngoed Zens, in het pittoreske dorpje Mailberg in Weinviertel, is een wijngoed zoals je het tegenwoordig niet veel meer tegenkomt. Nog steeds een echt familiebedrijf waar met passie gewerkt wordt volgens de lokale tradities. "Oogsten doen we met de hele familie en wat extra hulp, en alles met de hand, dan weet je tenminste wat er in het vat komt", zegt eigenaar Jozef Zens. 

Presshaus_weingut_zens_mailberg_weinviertel

 We treffen Jozef in zijn prachtige 'Presshaus'; een klein huisje tegen de heuvel aan gebouwd waarin zich de oude druivenpers bevindt. Achterin het Presshaus bevindt zich een houten deur die toegang geeft tot de in de berg uitgehouwen kelders. In de wanden van de kelders zien we overal miljoenen jaren oude fossielen van o.a. zeesterren, uit de tijd dat hier nog een zee lag; de Parathetyszee.

 

zeester_fossielen_parathetys_kelders_weingut_zens_mailberg

"Af en toe zoek ik een mooie oude fles uit, schenk ik mezelf een goed glas wijn in en dan ga ik hier in de kelder zitten. Daar wordt ik dan heel erg rustig van" glimlacht Jozef. We begrijpen direct wat hij bedoelt. De serene sfeer in de kelder, zo tussen de fossielen, werkt erg kalmerend.

Terug naar het presshaus waar we aan de proeverij beginnen. We proeven het hele assortiment door, van de Grüner Veltliner DAC wijn 'Mailberger Bündnis', een echte typische Grüner voor deze regio; kruidig, geel fruit en een klein pepertje. Dan een zeer fijne Gelber Muskateller met mooie aroma's van vlierbloesem en citrus. Door naar de Reserve wijnen; Riesling, Chardonnay, Grüner Veltliner, Weißburgunder en de Cuvée van Chardonnay & Pinot Blanc, tenslotte nog een Gewürztraminer.

proeverij_weingut_zens_mailbergStuk voor stuk fantastische, houtgelagerde wijnen met, volgens Jozef, een zeer groot bewaarpotentieel. Om zijn woorden kracht bij te zetten pakt hij er een Weißburgunder uit 2004 bij. We zijn zeer benieuwd wat die (bijna) 20 jaar met de wijn gedaan heeft. Het antwoord; verbazingwekkend weinig. De wijn is nog mooi licht van kleur, de aroma's zijn fris, bloemig, fruitig. Eigenlijk niet wat je verwacht van een 20 jaar oude witte wijn. Ben je een van de gelukkigen die op onze wijnmarkt  de Weißburgunder Reserve 2019 heeft ingeslagen, leg dan een paar flessen opzij, trek er over een aantal jaar nog eens eentje open en laat je verrassen. 

 

panorama_ried_hundschupfen_mailberg_weinviertel

We praten gezellig wat na met deze vriendelijke man en dan is het tijd om afscheid te nemen. We maken nog een korte maar prachtige herfstwandeling  door de wijngaard 'Hundschupfen' om alles even te laten bezinken, en komen tot de conclusie dat we heel erg blij zijn met de wijnen van wijngoed Zens in ons assortiment en dat het tevens heel goed toeven is in het mooie Mailberg.

 

 

jozef_zens_prive_kelder_mailberg_weinviertel
weingut zens grüner veltliner reserve
 

 

 

 

 

 

 


Wil je thuis ook genieten van de heerlijke Reserve wijnen van Wijngoed Zens, klik dan hier!

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar blog

Bestsellers

Ontdek onze best verkopende wijnen en geniet thuis van het lekkerste dat Oostenrijk te bieden heeft.

1 van 5